China slaat creditcard over in overgang van cash naar digitale tijdperk

China slaat creditcard over
China slaat creditcard over

China slaat creditcard over in overgang van cash geld naar digitale tijdperk. Want met speciale dank aan Ant Group betaalt men in dat land vooral door het scannen van een QR-code. Cash sterft uit, een creditcard aanvragen is eigenlijk ook al niet meer nodig. Je betaalt zo goed als alles door heel simpel een QR-code te scannen; van de huur tot in de supermarkt en zelfs de aalmoes voor een bedelaar.  Kwestie van scannen en klikken en je hebt betaald.

China slaat creditcard over, Chinezen sparen liever

China heeft altijd een wat moeizame relatie onderhouden met de creditcard. Dat heeft vooral te maken dat China een land is van sparen. Het wordt er als een deugd beschouwd. Daar past een creditcard niet echt bij en bovendien kun je lang niet overal met een creditcard betalen. Voor Chinezen staat een creditcard gelijk aan het aangaan van een lening. Chinezen sparen liever eerst voor ze iets kopen.

Alipay van Ant Group

In de transformatie van cash betalingen naar digitaal betalen speelt de creditcard dan ook amper een rol. Ondertussen gebruikt nog slechts 4 procent van de inwoners cash geld. De meeste mensen hebben niet eens meer cash geld in huis. Grote rol in deze situatie speelt het betaalsysteem Alipay van Ant  Group. Het bedrijf groeide in negen jaar van een onbekende starter uit tot een gigantisch techbedrijf met het meeste kapitaal, de nieuwste technologieën en de meeste data.

Reactie op de komst van eBay naar China

Ant Group was de reactie  op de komst van eBay naar China. Als tegenzet kwam de Chinese zakenman Jack Ma met een lokale variant en in eerste instantie opende hij Taobao. Dit was een online bazaar waar de consument rechtstreeks producten af kon nemen van de fabrikanten. Juist omdat er in China een bepaald soort van afkeer is van de creditcard, zette hij Alipay op, een digitale bankrekening die  geld van de koper pas vrijgeeft als de aankoop goed is ontvangen.  De service van Alipay werd steeds verder uitgebreid, ook richting offline betalingen met behulp van een QR-code.

Je betaalt alles met een superapp

En dus betaal je tegenwoordig in China vrijwel alles met een app; je betaalt de gasrekeningen, je trein- en vliegtickets, afhaalmaaltijden of een ticket voor de bioscoop. Je kunt met de app beleggen, geld lenen en leningen oversluiten. Voordeel is de snelheid. Vraag je via Alipay een lening aan, dan weet je binnen een paar minuten waar je aan toe bent.  Alipay gaat anders om met leningen en biedt ondernemers de vrijheid terug te betalen wanneer het de ondernemers past. Hoe sneller je bent, hoe hoger je kredietscore en hoe meer je weer kunt lenen.

Financieel ecosysteem

Alipay is een financieel ecosysteem geworden, het verwerkte in 2019 15 biljard transacties en heeft ondertussen een bedrag van 260 miljard aan openstaande leningen. Daarmee is het een serieuze concurrent van de banken in China geworden, En dat betekent dat er door de overheid ingegrepen wordt. Alipay moet aan steeds strengere eisen voldoen, zodat de banken overeind blijven in China.

Met argusogen

Ondertussen worden de activiteiten van Alipay en dus Ant Group met argusogen gevolgd in de rest van de wereld. Want een dergelijk systeem moet in principe overal mogelijk zijn, al profiteerde oprichter Jack Ma wel van de soepele regels ten tijde van het oprichten van zijn bedrijf.

Rate this post

Plaats een reactie