Veilig online betalen met een creditcard: 3 tips

Online bankieren is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Niemand zal ervan opkijken als jij kleding of andere producten bestelt via het internet. Hoe normaal dit ook is, het blijft bijzonder dat zoiets mogelijk is. Mensen beseffen zich op dit moment vaak onvoldoende dat er ook misbruik kan worden gemaakt van de mogelijkheid om online te betalen. Als je bijvoorbeeld een creditcard gebruikt, heb je te maken met bepaalde risico’s. Het gaat hier om risico’s waar niet iedereen van op de hoogte is. Creditcards worden in Nederland relatief weinig gebruikt, maar juist wanneer er producten besteld worden op een buitenlandse site is een creditcard vaak wel noodzakelijk. Hierdoor is het belangrijk om te weten wat je moet doen om veilig online te betalen met je creditcard. Deze tips kunnen je daarbij helpen. 

Controleer alle gegevens extra goed

Online betalen met een creditcard werkt anders dan betalen met iDeal, wat het meest gebruikelijk is in Nederland. Wanneer je online een betaling wilt voltooien met je creditcard, is het noodzakelijk om een heleboel gegevens in te vullen. Hierbij kun je denken aan basale gegevens als je eigen naam, maar ook het kaartnummer en verificatienummer (CVC-nummer) moeten worden ingevuld. Als je al deze gegevens hebt ingevuld, is het tijd om over te gaan tot betaling. Hierbij wordt normaal gesproken gevraagd om de betaling goed te keuren in de mobiele app van je kaartverstrekker. Hier kun je dan controleren of alle gegevens overeen komen en vooral of het adres van de partij aan wie je geld betaalt in orde is. Vooral het te betalen bedrag en de ontvanger hiervan moeten met zorg worden gecontroleerd. Als dit alles klopt, kun je de betaling op een veilige manier voltooien. 

Vul je pincode nooit in op een site of telefoon

Om online betalingen te voltooien met je creditcard, heb je de pincode van je creditcard niet nodig. Het is daarom belangrijk om deze nooit in te vullen wanneer dit wordt gevraagd op een website. Als hierom wordt gevraagd, is de kans groot dat het een scam is, waardoor het verstandig is om de pincode niet te geven. In feite is het enige moment waarop je de pincode moet intoetsen wanneer dit op een betaal- of geldautomaat is. Houd dit altijd in je achterhoofd als je online iets bestelt met je creditcard. 

Maak gebruik van een VPN

Om veilig gebruik te maken van het internet, kun je verschillende dingen doen. Los van het gebruik van je creditcard, kan het sowieso geen kwaad om te investeren in je online veiligheid. Cybercriminelen doen hun best om zoveel mogelijk mensen hun data afhandig te maken. Creditcardgegevens zijn logischerwijs erg interessant voor criminelen. Daarom is het van belang om je gegevens goed te beveiligen. Dit kan op veel verschillende manieren en hoe meer manieren je toepast, hoe beter. Het is bijvoorbeeld aan te raden om op zoek te gaan naar een betrouwbare VPN provider. Het gebruik van een VPN heeft veel voordelen op het gebied van beveiliging. 

Wat is het nut van een VPN?

De meeste mensen kennen een VPN vooral omdat dit je IP-adres verbergt. Als je gebruik maakt van een VPN, wordt al het dataverkeer dat afkomstig is van jouw computer omgeleid. Dit wordt dan via een ander apparaat gedeeld met het internet, waardoor een website die jij gebruikt denkt dat jij op een andere plek bent dan daadwerkelijk het geval is. Je kunt een VPN bijvoorbeeld gebruiken om Nederlandse films en series te bekijken terwijl je in het buitenland bent. Echter, het gebruik van een VPN heeft ook voordelen op het gebied van online beveiliging. Dit zorgt onder andere voor een extra laag van beveiliging wanneer je online betalingen verricht met je creditcard. 

Beveiligingsvoordelen van een VPN

Wanneer je gebruik maakt van een VPN, gebeurt er meer dan enkel het omleiden van jouw dataverkeer. Het is namelijk zo dat een VPN er ook voor zorgt dat de data die jij deelt met het internet versleuteld worden. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk, bijvoorbeeld in de trein, in een restaurant of op een feest. Een hacker die heeft ingebroken op het netwerk kan dan alle gegevens zien die jij met het internet deelt, dus ook je wachtwoorden en in sommige gevallen zelfs je creditcardgegevens. Door gebruik te maken van een VPN voorkom je dat de crimineel in kwestie toegang krijgt tot jouw gegevens. Alle gegevens zijn versleuteld, waardoor de hacker alsnog niet weet welke gegevens jij met het internet deelt. Het is dus zeker aan te raden om gebruik te maken van een VPN.

Rate this post

Plaats een reactie